• Gratis thuisbezorgd vanaf 499,- (excl.btw)
  • Advies nodig? Bel ons

Farmer batsen en steelgereedschap

Batsen, scheppen, schoppen of spaden zijn er in vele uitvoeringen.

Door jargon gebruikt door producenten, handel en gebruikers in de professionele markt voor steelgereedschap is niet voor een ieder de begrippen voor typen, onderdelen, maataanduidingen, krommingen en combinaties geheel duidelijk. Hierna volgt een opsomming van enkele begrippen met uitleg.

- Steekbats
- Schepbats
- Dul
- Dulstand
- Formaat bats
- Half gebogen / kromme steel
- Dubbel gebogen steel
- Hilt
- Vast hilt
- Platte pen verbinding

Steekbats, algemene / universele schep of schop voor graafwerkzaamheden en het verplaatsen van grond, zand e.d. Voor het omspitten van grond is een spade beter geschikt. Een steekbats heeft over het algemeen een half gebogen dulstand en een half gebogen steel met een vast hilt. Deze bats is verkrijgbaar in verschillende maten, afwerkingen en hardingen. De stelen zijn in verschillende lengten verkrijgbaar en afhankelijk van lichaamslengte of voorkeur als combinatie te kiezen. Deze batsen zijn ook verkrijgbaar met voetjes ter bescherming van de schoen en een betere krachtverdeling.

Schepbats, meer specifieke schep of schop voor het verplaatsen van zand, grond e.d. Een schepbats kan holler zijn en heeft over het algemeen een gebogener dulstand. Een schepbats is verkrijgbaar in verschillende maten, afwerkingen en hardingen. De combinatie met een half of geheel gebogen steel zorgt ervoor dat de schep al dan niet vlakker op de grond blijft, zonder veel te bukken. De stelen zijn in verschillende lengten en krommingen verkrijgbaar en afhankelijk van lichaamslengte of voorkeur als combinatie te kiezen. Deze batsen zijn ook verkrijgbaar met voetjes ter bescherming van de schoen en betere krachtverdeling.
Als de combinatie van uw voorkeur niet gemonteerd beschikbaar is kunt u ook kiezen voor een losse bats en een losse steel, zelf bevestigen is eenvoudig, indien gewenst bevestigen wij deze voor u (laat u dit dan weten in de orderopmerking).

Dul, een dul is het metalen gedeelte van de bats waar de steel in wordt bevestigd.
In dit kokervormige onderdeel wordt de steel geplaatst, gericht en met een schroef bevestigd.

Dulstand, de dulstand is de kromming van de dul ten opzichte van de bats.
Hoe krommer de dulstand hoe meer geschikt voor scheppen in plaats van graven.

- Half gebogen                  = 35mm
- Geheel gebogen              = 55mm

Het formaat van het batsblad wordt aangeduid met een maatverdeling van 000 tot 2
Hoe meer nullen hoe kleiner het blad, de meest gangbare en hanteerbare maten zijn 000 en 00

- 000          – 255x210mm
- 00           -  265x220mm
- 0             -  275x230mm
- 1             -  285x240mm
- 2             -  300x250mm   

Half gebogen of half kromme steel, dit is de meest geschikte steel voor de steekbats.
De kromming van deze steel heeft aan het einde gemeten (het deel wat in de bats wordt gemonteerd) een kromming van ongeveer 35mm aan het begin van de dul.

Dubbel gebogen steel, dit is de meest geschikte steel voor de batsen met een dulstand vanaf 55mm
Deze steel is ook populair bij stratenmakers welke deze steel in combinatie met een betonschop gebruiken om het zandbed vlakker te maken, voor het afreien.
De combinatie van deze steel met een bats met een geheel gebogen dulstand zorgt ervoor dat de bats bij gebruik vlak op de grond blijft zonder veel te hoeven bukken.

Hilt, het hilt is de handgreep aan de houten steel, de aansluitingen kunnen met verschillende soorten steelverbindingen zijn uitgevoerd.

Vast hilt, steelverbinding waarin het conische ronde bovengedeelte in een hilt met rond gat wordt verlijmd en bevestigd met een nagel. Deze steelverbinding heeft als voordeel dat de steel bij het gedeelte waar deze in het hilt gaat een relatief dunne diameter heeft. De steel ligt hierdoor beter in de hand dan een steel met een dikkere steelverbinding. Het nadeel is dat deze bij veelvuldig gebruik en wrikken los kan gaan.

Platte pen, steelverbinding waarin een plat afgefreesde spie in een in dezelfde vorm uitgefreesd gat in de hilt wordt verlijmd en bevestigd met een nagel. Dit is een sterkere steelverbinding en beter bestand tegen wrikken. De diameter van de steel bij de aansluiting van de hilt is bij deze verbinding wat dikker dan bij de uitvoering met vast hilt.

Tonen als Foto-tabel Lijst

Farmer batsen en steelgereedschap 1-12 of 43

per pagina
Van hoog naar laag sorteren
Tonen als Foto-tabel Lijst

Farmer batsen en steelgereedschap 1-12 of 43

per pagina
Van hoog naar laag sorteren